image

Projektet er baseret på ønsket om at fastholde det særlige nærvær omkring oplevelsen af de to runesten og skabe en nænsom og karakterfuld tilføjelse til det samlede Jelling monument.

Afskærmningerne består af to vinkelformede rammer, der ”holder hånden over” og beskytter hver sin runesten. De øvrige sider er udført med specialglas, så man kan betragte stenene fra alle sider. Vinklen over Harald Blåtands runesten er større og markerer hermed denne runestens særlige betydning og placering i det aksiale anlæg. Afskærmningen over Gorms runesten vender sig mod Harald Blåtands runesten, og herved skabes der et tæt arkitektonisk samspil mellem de to runesten - en stiliseret dialog mellem Gorm og Harald.

De to vinkler er udført i støbt bronze, som fremstår med en mørk og irret grønlig nuance. Bronzens overfladestruktur og stoflighed fremhæver runestenenes grå og rødlige granitoverflader. I de lodrette dele af afskærmningerne er der indbygget klimaanlæg, som sikrer et stabilt klima omkring de to runesten.


Bygherre: Kulturarvsstyrelsen
Ejer: Jelling Kirke
År: 2010-2011
Arkitekt: NOBEL arkitekter a/s
Ingeniør: Rambøll A/S

Film: 'Kommunikation i Jelling og Tallinn'
Film: 'Indvielse af afskærmningerne'

Afskærmning af
Kontakt Projekter Tegnestuen Aktuelt #1#2#3#4#5#6#7Tilbage
Tilbage